Fotbollsfest med utsikt

Brösarps idrottsplats - Utsiktens IP.
Brösarps idrottsplats - Utsiktens IP.
Brösarps idrottsplats – Utsiktens IP.

Samma dag som maj plötsligt bjöd på 21 grader och sol vankades det årets första cup i Brösarp. Flickor och pojkar som var mellan 6 och 8 år samlades på en av byns bästa utsiktpunkter för att jaga en boll mellan vita linjer. Brösarps IF:s hemmaplan ligger högt uppe på en backe i byn och därför har man underbar utsikt över Brösarps norra backar och idrottsplatsen har därför också det passande namnet Utsiktens IP.

Spelarna på planen verkade däremot strunta högaktningsfullt i utsikten när matcherna var i gång. Barnen kom resande från Ystad, Tomelilla, Spjutstorp och flera andra byar i närheten och bjöd på härliga kamper på gräset.  Man har klokt nog beslutat mellan knatteklubbarna på Österlen att strunta i seriesystem till förmån för att samlas för ”sammandrag” några gånger per år där flera matcher spelas samtidigt. Då slipper vi föräldrar ägna varje helg åt att skjutsa till fotboll och så blir det ju lite festligare när det är cup-känsla.

Enligt de nya reglera i fotbollsförbundet så registreras ju inga resultat eller vinnare/förlorare numer när barn spelar, men det betyder ju inte att barnen själva undgår att notera när de vinner eller förlorar. En storförlust, en storvinst och så knapp förlust med minsta marginal sammanfattade vår 7-åring.

De flesta i klassen spelar fotboll och de har blivit ett härligt gäng som tränar två dagar i veckan. Tjejerna mellan 5 och 8 år har ett eget lag i BIF och så finns det ett för pojkar 5–6 år och till sist ett gäng 3–4-åringar som har bollek tillsammans. Det är härligt att vår lilla by kan bjuda på den här fotbollsgemenskapen för både barn och föräldrar.

Genom sådana här små byföreningar kommer en del fotbollstalanger att fostras, andra kanske inte når några större framgångar på planen men får social fostran, motion, glädje och grupptillhörighet. Gullvivan blommar just nu inte bara i klubbemblemet på bröstet utan även för fullt på backarna runt byn. Snart slår äppelblommorna ut också.

Extra härligt är ju att bli en av ”Brösarps backar” genom att ingå i försvarslinjen i hemmalaget.

/Malin

Korvvagnen på Utsiktens IP.
Korvvagnen på Utsiktens IP.
Brösarp har många backar. De mest kända byggs upp av mäktiga avlagringar från istiden, men lika stolta är de som försvarar byns färger i Brösarps IF. Foto: Jerker Palm
Brösarp har många backar. De mest kända byggs upp av mäktiga avlagringar från istiden, men lika stolta är de som försvarar byns färger i Brösarps IF. Foto: Jerker Palm